Bob Dylan, with god on our side

In a many dark hour
I've been thinkin' about this
That Jesus Christ
Was betrayed by a kiss
But I can't think for you
You'll have to decide
Whether Judas Iscariot
Had God on his side.

Call it education

Ja, jag sökte universitet idag. Förhoppningsvis blir det mer plugg till hösten, i Linköping. Är för trött för att skriva, så jag kör gammal hederlig copypaste från "säkra" källor.

Linköpings universitet, LiU, grundades 1975, och startade under 1990-talet ett campus i Norrköping. Universitetet har tre fakulteter. Den tekniska fakulteten benämns ofta vid det äldre namnet Linköpings tekniska högskola, medicinsk fakultet heter sedan 1980-talet Hälsouniversitetet och slutligen finns en filosofisk fakultet. Därtill kommer området Utbildningsvetenskap, som i allt väsentligt har en fakultets status men saknar fakultetsnamn. Med 26 000 studenter och 3 500 anställda (2007) är LiU ett av Sveriges största universitet. Många av studenterna i Linköping bor i bostadsområdet Ryd.

Professor Tekn.dr.
Mille Millnerts förordnande som rektor löper från den 1 oktober 2003 till den 30 september 2009.

Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt forskningsområde där forskare från så olika fält som filosofi, psykologi, neurovetenskap, datavetenskap, lingvistik och antropologi studerar det mänskliga tänkandets natur. Försök att förstå och hitta förklaringar till tankesättets natur fanns redan på Aristoteles och Platons tid och än idag försöker forskare få svar på många av dåtidens frågor.

Centrala kognitionsvetenskapliga frågeställningar är hur människan tar till sig och bearbetar information/kunskap, hur hon interagerar med den sociala och materiella omgivningen, hur hon fattar beslut och löser problem och vilken roll emotioner spelar för hennes tankeprocesser. Genom att studera kognitiva processer såsom minne, perception, uppmärksamhet, problemlösning, beslutsfattande och emotion men även människans medvetande och fria(?) vilja utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv förväntar forskarna få svar på många av dessa frågor.

Kognitionsvetenskapliga idéer och teorier tillämpas och vidareutvecklas i forskning inom områden som människa-dator-interaktion (MDI), game studies och pedagogik. Datorbaserade applikationer spelar en allt större roll i människans vardag vilket kräver en djupgående förståelse vad som sker rent mentalt när människan använder sig av dessa på en daglig basis. I dagens samhälle har också det livslånga lärandet blivit allt viktigare, och kognitionsvetenskaplig forskning bidrar till en bättre förståelse för barns och vuxnas lärandeprocesser.


Vad kan en kognitionsvetare jobba med?

  • Forskning och undervisning på högskolenivå, men även på företag
  • Utveckling av lärande- och beslutsstödssystem
  • Integrering av kognitionsvetenskapliga teorier med forskning inom konst, arkitektur och design
  • Människan blir äldre och äldre och det behövs därför mer kunskap om hur de kognitiva processerna förändras med åldern och vilka krav åldersrelaterade applikationer behöver uppfylla
  • Utveckling av handikappanpassade system
  • Informationsfusion

Jimmy Destri, 11:59

Leaning in your corner like, a candidate for wax
Sidewalk social scientist, don't get no satisfaction
from your cigarette
It's ten to ten
and time is running out
Lock up all your memories, get outta' here, you know that we can run
Today can last another million years
Today could be the end of me
It's 11:59, and I want to stay alive

It's alright, Ma, I'm only sighing

"Du är alltid i vägen! Alltid, och det har du alltid varit."
"Du är på fel plats vid fel tillfälle jämt. Och då blir man ofta i vägen. Alltid."

Drunken butterfly

Egentligen mest bara hjärndött att starta datorn at this hour, men fylleblogg är icke att förakta.

Jag har just lagat och ätit det godaste night-snacket nånsin, receptet lyder: Svart kaffe, stekt ägg, stek bacon, majonnäs-mackor och panerad kyckling. A.k.a. hjärt-ochkärlsjukdomsmat.

Det var gott som bara den.

MTV visar Killing in the name of... med Rage Against The Machine, grym låt. Tv är okej den här tiden på dygnet men inte stereo.

Jag tänker kliva upp och åka till farfar vid halv sju, överväger att inte sova alls. det blir roligt, pigga killen under traditonsenligt vasaloppstittande. Farmor bjuder på blåbärssoppa i Evertsberg och jag sover.

Ikväll har jag varit på releasefest för Confusions nya skiva, sett världens sämsta förband och en bra konsert, köpt en skiva, besökt sista kvällen med nuvarande ägarna på skeppsbrokällarn och dansat en del.

Jag har insett att jag är jättekär i Madeleine.

jag har också funderat en del kring Generation Y som ju är den post-ironiska generationen. Betyder det att ärlighet är humor för oss eller vad?

jag har, inte ikväll men tidigare, ställt mig bostadsköer och sökt några jobb. Det är seriöst. Jag har IQ-testat överraskande bra på engelska, Jag håller på att testet var felande. Annars kanske jag saknar förmåga att känna empati osv.

Nu ska jag spela Worms 3d på Ps2 och mest inte sova.