Bodil Malmsten, nästa som rör mig

Jag går dit varje dag, det är mitt projekt.
Den som inte har sitt projekt är död - projektet arbete, familj, barn, villa, trädgård, sex, heminredning, vänner, massmord, välgörenhet


Den som går ensam måste ha sin plan,
utan plan faller allting sönder,
man måste ha sin plan att följa eller bryta mot,
Man får bara bryta mot en plan som finns. 

Tanken är bestående, men inte stillastående

Att skriva är ett sätt att jaga tanken. Ett försök att återskapa det ögonblickliga och svåråterkalleliga - att föreviga det ständigt föränderliga. På papperet blir tanken inte detsamma. Personligheten mattas och det publika ställer krav på kvalité snarare än ärlighet. Tankens ärlighet förvrängs vid överföringen. Uttrycket suddar ut det sanna.

I tal beror förvrängningen delvis på slarv, delvis på okunskap. I text är tanken närmare närvarande, interaktiviteten står mellan tanke och människa - inte mellan människor. Förhållandet blir tätare, intimare.

Kommunikaton kräver tydlighet, tanken är otydlig i annat än orginalform. Tanken är orginaliteten. Skrivandet är jakten, men tanken är ett för svårt byte. Det är tanken som gör att vi kan skriva, den skänker ett komplext förnuft. Tanken vill bli jagad. Den lärde oss jaga. Om den fångas, vad händer då? Utveckling, tillbakagång eller stillestånd?

Tanken är frihet. Tanken skapade frihet. Tanken skapade språket, kanske för att jagas. Samtidigt är att tänka, och bara tänka, att stå still. Diskussion måste föras, intryck fås och misstag revideras. Diskussion med andra och sig själv. Intryck från andra, genom sig själv. Misstag, sina egna och andras. Tanken förvrängs på papper till något nytt, det nya ger intryck. Tanken går vidare, står aldrig stilla. Tanken rör nuet, färgas av dået och skapar sedanet. Framtiden är en tanke, färgad av nu och då.

Handling är en förvrängd tanke. Därför kan gott göra ont. Tanken skapade tvivlet, tvivlet på tanken är sunt. Tanken är inte per definition sann, god, stor eller givande. Tanken är. Och tanken är det enda bestående. Tanken kan återupptas, förändras, strykas, den kan gömmas och glömmas men aldrig förstöras.

Tanken rör sig för fort och jakten är återigen misslyckad. Men jakt är i det moderna inte för överlevnad. Det kan vara en skön promenad.


Tom Hall, a bachelor's wiew

So let us drink
To her, - but think
Of him who has to keep her;
And sans a wife
Let's spend our life
In bachelordom, - it's cheaper.

Hemma

Jag kände mig för krasslig och slut för att gå till skolan idag, fastslog jag strax efter att jag vaknade. Jag är jätteseg och fastnade tidigt i tevesoffan. Jag såg ett intressant föredrag på svt 24 med rubriken Palla för trycket! Var inte rädd - det (mesta) löser sig. Jag såg bara en av två föreläsare men David Eberhard hade många bra poänger i sitt anförande om hur vi har blivit trygghetsnarkomaner, trots att vi bor i världens tryggaste land. Jag tror jag har lärt mig mer än en genomsnittlig skoldag. Jag har i alla fall blivit mer inspirerad.

Sen hittade jag det
här på youtube, hur bra som helst!


Ettåringen!

Tim!!!

18 år och 2 dagar

Hmm.. det har varit kul att fylla år och allt sånt. Rolig och trevlig kväll igår, men inte direkt jättepigg idag..... Vi snackar episkt illamående alltså. Fast jag har bitit ihop och spelat spel med Jock halva förmiddan, ett mycket bra spel som jag fick av honom, Petter och Ida igår. Jag har lite städning att tag i och så måste jag äta lite och ta mig tid att må dåligt, så jag orkar inte skriva något substansiellt eller intressant.