Sound Affects

Hmm.. Musikåret 2007 inleddes med en ipod, kompletterades med en vinylspelare men blev snart enbart det senare. Och blandskivor såklart och itunes hos pappa när jag var på besök. Nu har jag en mp3 igen men den ligger i förpackningen fortfarande. Här nedan följer en del hårda fakta.

Årets 15 bästa skivor.

01. Säkert! - s/t
02. Arcade Fire - Neon Bible
03. The Raveonettes - Lust, Lust, Lust
04. Mavis Staples - We'll Never Turn Back
05. Jamie T - Panic Prevention
06. Shout Out Louds - Our Ill Wills
07. The Good, the Bad and the Queen - s/t
08. M.I.A. - Kala
09. Florence Valentin - Pokerkväll i Vårby Gård
10. Klaxons - Myths of the Near Future
11. Babyshambles - Shotter's Nation
12. Feist - The Reminder
13. Bruce Springsteen - Magic
14. Jens Lekman - Night Falls Over Kortedala
15. Slagsmålsklubben - Boss For Leader

Nästan med på listan: The Horrors, Anna Järvinen, Bettye Lavette and the Drive-By Truckers, Eldkvarn, TTA, White Stripes, Sambassadeur, Concretes.

Jag ska nog göra en årssammanfattning i form av ett soundtrack också. Mer "bästa låtarna-tänket", kanske blir det cd-r, kanske kasett. Tracklist kommer iaf att postas (för att pålysa något slags indie-kredd, i äkta exhibitionistisk ära). Helt sann kanske inte min lista är ändå, jag lyssnar på för mycket gammal musik för att uttala mig egentligen. Musikåret 2007 (på datorn) såg ut som visas nedan.


Century of Fakers

image55


image56

Here comes the future and you can't run from it

Jag bloggar kanske lite sällan, men det gör kanske inte så väldigt mycket heller. Det är inte direkt idétorka heller, jag brukar komma på idéer och sedan tänka att det-och-det ska jag skriva och sen lite blablabla. Sedan får jag bara svårt att byta ut blablabla med riktiga ord. Ord som räknas mer än bara med words räkna ord-funktion.

Det får vara någon slags förklaring eller ursäkt till att jag ibland inte skriver så ofta.
Jag får dock ibland idéer, vilket får vara någon slags förklaring men mest ursäkt för att jag skriver.

Att jag dessutom lägger upp och ut orden på internet är väl gammal hederlig exhibitionism blandat med lite feghet. Om jag skriver ned idéerna bara för mig själv är jag lite rädd för att börja prata med mig själv mer än vad som är hälsosamt och sedan inse att jag någon gång gått över gränsen och blivit galen. Jag är rädd för själva uppvaknandet där jag inser att jag är galen, mer än jag är rädd för att bli galen. Och då är jag ändå rätt rädd för att bli galen. Det är gammal hederlig hypokondri. Att tro att man är hypokondrisk, då har man antingen rätt (och är hypokondrisk) eller fel (och är ändå lite hypokondrisk eftersom man trodde sig lida av en åkomma man inte led av).

Nu var det ju dock inte det här som var min idé, det var bara lite kvalitativt blablabla. Jag tänkte skriva någon sorts recap av året som gått. Mest för att jag ska minnas det lite enklare eller bara för skrivandet.

2007 var året då jag flyttade hemifrån. Det innebar många olika saker, jag fick ta mer ansvar och kanske kunde jag åtnjuta lite mer frihet. Jag kunde fritt använda en vinylspelare och skaffade på hösten också en musiklyssnarfåtölj. Viktigaste förändringen iochmed flytten var ändå att jag kunde dricka öl till maten om jag ville.

Vårterminen slackade jag bort lite väl mycket men avslutade ganska starkt och knöt ihop säcken. Dessförinnan hade jag rest till Hässleholm och för första gånge upplevt festivallivet. Det innebar många olika saker, jag såg flera otroligt bra konserter, träffade trevliga människor och hade väldigt roligt. Jag var bitvis också väldigt sliten och trött. Av mest vikt med hela festivaltrippen var att jag kunde dricka öl närhelst jag ville.

Tidigare på våren var jag också en vecka i fjällen vilket som vanligt var roligt. Så, vårtermin bortslackad med hjälp av fjällresa, festivalresa och andra mer vardagliga roligheter. Sedan slutade skolan och jag var rätt sliten efter de sista skolveckorna. Kom aldrig in i något annat tempo och höll en låg profil sommaren lång, varken jobbade eller reste. Istället tog jag det lugnt och umgicks med lillebror och såg honom börja leka och busa. Jag glömde för övrigt att lämna tillbaka böckerna jag lånat för historiauppsatsen, varför jag fortfarande har en maximal bibliotekskuld. I slutet av sommaren hann jag med att umgås med vapendragaren och kamraten Oskar. Grillade och poolbadade i Indal. Till grillningen och även ibland annars dracks det öl. Ibland drack Oskar inte öl, då körde han istället bil på förnämligt vis.

Sedan kom skolstarten och hösten och arbetslusten infann sig aldrig där i början. Jag vet inte vad som hände men snart var det Novemberlov och jag fyllde arton. Det firades i mina olika hem under fyra olika dagar, en av dessa samtidigt som Tims ettårsdag. Då kunde han redan både gå och säga ett par ord, rejäla tänder hade han också. Att fylla arton innebar även det en del saker, jag fick körkortspaket och lovade att börja övningsköra. Framförallt fick jag börja dricka öl till maten även hemma hos mamma och pappa.

Sedan fortsatte tiden att gå och det blev december och sedan avslutning och lov men två veckor av höstterminens kurser återstår så jag har en del att göra. Kanske är det därför jag skriver, för att göra något annat. Eller ifall jag blir galen så finns något sammanfattande biografiskt material nedtecknat över det sista året i friskt mentalt tillstånd. Julen var fin 2007 och hela året uppmärksammades baksidorna av konsumtionssamhället, global uppvärmning var på allas läppar men kanske inte lika mycket nu på mellandagsrean.

"Snart kan man inte ens kallprata om vädret." Får bli mina avslutande ord.

Jarvis Cocker, glory days

Come share this golden age with me
In my single room apartment
and if it all amounts to nothing -
it doesnt matter, these are still our glory days.

Oh my face is unappealing
And my thoughts are unoriginal.
I did experiments with substances
But all it did was make me ill

Oh and I could be a genius
If I just put my mind to it
and I, I could do anything
If only I could get round to it.

When you have seen how big the world is
how can you make do with this?
If you want me I'll be sleeping in -
Sleeping in throughout these glory days.