Call it education

Ja, jag sökte universitet idag. Förhoppningsvis blir det mer plugg till hösten, i Linköping. Är för trött för att skriva, så jag kör gammal hederlig copypaste från "säkra" källor.

Linköpings universitet, LiU, grundades 1975, och startade under 1990-talet ett campus i Norrköping. Universitetet har tre fakulteter. Den tekniska fakulteten benämns ofta vid det äldre namnet Linköpings tekniska högskola, medicinsk fakultet heter sedan 1980-talet Hälsouniversitetet och slutligen finns en filosofisk fakultet. Därtill kommer området Utbildningsvetenskap, som i allt väsentligt har en fakultets status men saknar fakultetsnamn. Med 26 000 studenter och 3 500 anställda (2007) är LiU ett av Sveriges största universitet. Många av studenterna i Linköping bor i bostadsområdet Ryd.

Professor Tekn.dr.
Mille Millnerts förordnande som rektor löper från den 1 oktober 2003 till den 30 september 2009.

Kognitionsvetenskap är ett tvärvetenskapligt forskningsområde där forskare från så olika fält som filosofi, psykologi, neurovetenskap, datavetenskap, lingvistik och antropologi studerar det mänskliga tänkandets natur. Försök att förstå och hitta förklaringar till tankesättets natur fanns redan på Aristoteles och Platons tid och än idag försöker forskare få svar på många av dåtidens frågor.

Centrala kognitionsvetenskapliga frågeställningar är hur människan tar till sig och bearbetar information/kunskap, hur hon interagerar med den sociala och materiella omgivningen, hur hon fattar beslut och löser problem och vilken roll emotioner spelar för hennes tankeprocesser. Genom att studera kognitiva processer såsom minne, perception, uppmärksamhet, problemlösning, beslutsfattande och emotion men även människans medvetande och fria(?) vilja utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv förväntar forskarna få svar på många av dessa frågor.

Kognitionsvetenskapliga idéer och teorier tillämpas och vidareutvecklas i forskning inom områden som människa-dator-interaktion (MDI), game studies och pedagogik. Datorbaserade applikationer spelar en allt större roll i människans vardag vilket kräver en djupgående förståelse vad som sker rent mentalt när människan använder sig av dessa på en daglig basis. I dagens samhälle har också det livslånga lärandet blivit allt viktigare, och kognitionsvetenskaplig forskning bidrar till en bättre förståelse för barns och vuxnas lärandeprocesser.


Vad kan en kognitionsvetare jobba med?

  • Forskning och undervisning på högskolenivå, men även på företag
  • Utveckling av lärande- och beslutsstödssystem
  • Integrering av kognitionsvetenskapliga teorier med forskning inom konst, arkitektur och design
  • Människan blir äldre och äldre och det behövs därför mer kunskap om hur de kognitiva processerna förändras med åldern och vilka krav åldersrelaterade applikationer behöver uppfylla
  • Utveckling av handikappanpassade system
  • Informationsfusion

Kommentarer
Postat av: alx

tycker det känns jobbigt jag :(

2008-03-19 @ 19:30:21
Postat av: alex2

roligt för dig, Robin!

2008-03-20 @ 17:17:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback